Board index   FAQ   Search  
Register  Login

*** ***
Click here to go to vomtroimagazine.com
Supporters

Medical mystery - MỘT VỤ ÁN Y KHOA - Genetic Chimerism

Tin Tức: Khám phá về Y-học, Sức Khỏe, ...

Moderator: Editor 3

Medical mystery - MỘT VỤ ÁN Y KHOA - Genetic Chimerism

Postby From Emails » Wed Aug 06, 2014 3:02 pm

---------- Forwarded message ----------
Date: 2014-08-02 12:18 GMT-05:00
Subject: MỘT VỤ ÁN Y KHOA - (Genetic Chimerism)


MỘT VỤ ÁN Y KHOA.

Trong các thử nghiệm DNA xác định con ruột của bố mẹ, các nhà khoa học đã phát hiện trường hợp đứa trẻ không có liên hệ sinh học với người mẹ, mà chúng mang một DNA khác.

__________________________

From Wikipedia, the free encyclopedia

Lydia Fairchild is a British woman who exhibits chimerism, with two different sets of DNA present in her body. She was pregnant with her third child when she and the father of her children, Jamie Townsend, separated. When Fairchild applied for welfare support in 2002, she was requested to provide DNA evidence that Townsend was the father of her children. While the results showed Townsend was certainly the father of the children, the DNA tests indicated that she was not their mother

This resulted in Fairchild's being taken to court for fraud for claiming benefit for other people's children or taking part in a surrogacy scam. Hospital records of her prior births were disregarded....
...

(please, scroll down for more info in English - many thanks)

Image
Lydia Fairchild, mother of 3 children
Bà Mẹ của 3 đứa trẻ, Lydia Fairchild

__________________________

Vụ án ly kỳ do con không có DNA của mẹ

Mỹ: Vụ án con không có DNA của mẹ

(BLA)- Ai cũng biết rằng từ lâu khoa học đã chứng minh qua xét nghiệm mẫu DNA có thể xác định được con ruột của bố mẹ. Nhưng mới đây tại Mỹ, các nhà khoa học đã phát hiện trường hợp đầu tiên mà đứa trẻ không có liên hệ sinh học với người mẹ, mà chúng mang một DNAkhác.

NỘI DUNG VỤ ÁN

Cả 3 đưa con đều không có DNA của mẹ !!

Người mẹ trẻ ở bang Washington, Mỹ đã phải đấu tranh với tòa án để giữ đứa bé mà cô mang nặng đẻ đau, vì theo xét nghiệm nó không phải là con ruột cô.


"Cô là ai? Cô đang âm mưu gì với bọn trẻ?"

Lydia Fairchild, 26 tuổi, sinh nở ba lần. Sau khi sinh đứa thứ ba, cô bị thất nghiệp. Do không đủ điều kiện kinh tế nuôi ba con một mình, Lydia phải viết đơn xin trợ cấp hàng tháng của chính phủ tại địa phương cư trú, tiểu bang Washington. Mọi người trong gia đình cô đều được triệu tập tới Sở Dịch vụ xã hội để chứng minh một số thông tin có liên quan.

Ban đầu, Fairchild nghĩ đó đơn giản là một cuộc triệu tập như thường lệ với một nhân viên xã hội. Nhưng cô không ngờ bị thẩm vấn nghiêm khắc giống như một nghi can tội phạm. Cô chết điếng khi toà tuyên bố bạn trai cô là bố bọn trẻ. Còn cô, người đã sinh ra chúng lại không phải là mẹ, vì DNA của cô không trùng hợp với chúng.

Lydia Fairchild sẽ còn nhớ mãi cái ngày hôm ấy. Nhân viên tòa án gọi cô đến hỏi một cách đầy ngờ vực: “Cô là ai? Cô đang âm mưu gì với bọn trẻ?” Ngạc nhiên, Lydia trả lời,: "chúng là con tôi mà, sao lại có chuyện âm mưu gì ở đây?”. Người đó đáp lại lạnh lùng: “Chúng không phải là con cô. Chúng tôi đã xét nghiệm DNA. DNA của cô và bọn trẻ không giống nhau”.

Từ tòa án trở về, Lydia tưởng như sắp phát điên. Rõ ràng cô là mẹ của ba đứa trẻ. Cô đã mang thai và sinh nở bình thường. Tất cả những người thân trong gia đình, hàng xóm và bác sĩ ở nhà hộ sinh đều biết. Thậm chí, mẫu DNA bố của bọn trẻ cũng phù hợp với DNA của cả ba đứa. Nhưng tất cả những cái đó đều vô nghĩa trước tòa. Lý thuyết y học đã khẳng định DNA của mẹ và con phải tương đồng. 100% trường hợp đều như vậy. Ngược lại chỉ có thể là giả mạo.

Nghi ngờ xét nghiệm của tòa có sai sót, Lydia xin thực hiện lại xét nghiệm ở một số phòng thí nghiệm độc lập do chính cô lựa chọn. Kết quả vẫn y nguyên, không có chút sai sót nào. Cô, người sinh ra chúng lại không phải là mẹ. Mặc dù, cả ba đứa trẻ đều khăng khăng khẳng định mẹ chúng chính là Lydia Fairchild - người đang đứng trước mặt chúng.

Tuy nhiên, đó chưa phải là bằng chứng đủ sức thuyết phục. Như vậy, từ chỗ chỉ muốn xin một khoản trợ cấp xã hội hằng tháng để nuôi con, Lydia phải đối mặt với nguy cơ phạm tội: Cô có thể bị buộc tội giả mạo và lạm dụng bọn trẻ, thậm chí là bắt cóc trẻ em. Trong trường hợp đó, lũ trẻ sẽ bị đưa vào trung tâm bảo trợ xã hội và Lydia sẽ không bao giờ gặp lại các con mình. “Cô biết đấy. Chúng tôi có thể đón bọn trẻ đi bất cứ lúc nào”, một nhân viên xã hội nói với Lydia trước khi cô rời khỏi phòng.

Có sự nhầm lẫn?

Sau những giờ “thẩm vấn” xót xa, đầy hoài nghi, Lydia bắt đầu hoảng loạn, cô bước đi loạng choạng. Lydia vội vã trở về nhà tìm những bức ảnh siêu âm trong quá trình cô mang thai của từng đứa con một. Vừa nỗ lực lục tìm, Lydia kể với cha mẹ mình về kết quả xét nghiệm DNA “quái dị” ấy. Cha mẹ Lydia không tin điều đó.

“Lúc đầu, tôi nghĩ rằng, con bé đang nói đùa. Chắc có sự nhầm lẫn nào đó. Chính tôi là người đưa Lydia đến bệnh viện sinh. Rồi cả ba lần sinh, chính mắt tôi nhìn thấy bọn trẻ do Lydia mang nặng đẻ đau. Tôi còn nhẹ nhàng ẵm chúng lên, khoe với mọi người trong gia đình và một số bạn bè”, bà Carol Fairchild, mẹ của Lydia kể lại trong sự ngỡ ngàng và đau khổ.

Tiến sĩ Leonard Dreisbach, bác sỹ khoa sản, người trực tiếp ba lần đỡ đẻ cho Lydia khẳng định, Lydia là mẹ của cả ba đứa trẻ. Ông còn cho rằng, trường hợp kỳ lạ của Lydia chắc chắn có sự nhầm lẫn nào đó trong kết quả xét nghiệm DNA. Ông cũng rất sẵn lòng làm chứng trong phiên tòa về “sự thật” này.

Xét về tình, các thành viên ban hội thẩm cũng tin rằng, Lydia Fairchild là mẹ của cả ba đứa trẻ. Nhưng về lý, Lydia Fairchild không có bằng chứng chứng minh, cô và các con có cùng dòng máu. Lydia có thuê luật sư biện hộ cho cô nhưng không ai nhận. Vì họ biết chắc, họ không thể thắng, kết quả DNA đã cho biết điều đó. Sau cùng, Luật sư Alan Tindell “dũng cảm” nhận lời, bởi theo linh cảm ông tin, Lydia không phải là kẻ bắt cóc chúng, mà cô chính là mẹ đẻ.

Người có DNA từ nhiều nguồn khác nhau (Genetic Chimerism)

Trong thời điểm u ám ấy, một tia hy vọng chợt lóe lên. Luật sư Alan Tindell tìm thấy một bài viết trên tạp chí New England Journal of Medicine, có nói đến một trường hợp ở Boston tương tự như của Lydia. Ông đệ đơn lên tòa xin hoãn xét xử khi các xét nghiệm này có thể thực hiện.

Đó là trường hợp của bà Karen Keegan, một bà mẹ 52 tuổi có hai con trai ở Boston. Xét nghiệm trước ca ghép thận của Karen cũng cho thấy DNA của bà và bọn trẻ không giống nhau. Bác sĩ ở đó, mặc dù biết chắc chắn rằng không hề có sự giả mạo nào, nhưng cũng không thể giải thích nổi điều gì đã diễn ra. Họ tiến hành những mẫu xét nghiệm ở máu, tóc, mô miệng nhưng tất cả đều không có DNA của con trai bà.

Các bác sĩ đã tìm hiểu kỹ hơn tuyến giáp của Karen. Lý do khiến các bác sỹ chọn tuyến giáp để xét nghiệm AND vì trong 100 ml máu ở người bình thường, có 2 - 2,5 mmol calcium (100 mg/l) và tồn tại dưới 3 dạng là 40% gắn với protein, 5 - 10% ở dưới dạng muối kết hợp với phosphat, bicarbonat, citrat; và 50% còn lại tồn tại dưới dạng ion hóa, để đảm bảo cho hoạt động điện sinh lý của các tế bào.

Mỗi ngày, cơ thể hấp thu vào 25 mmol canxi và thải trừ 20 mmol ra phân + 5 mmol ra nước tiểu. Hormon tuyến giáp có vai trò huy động canxi từ xương ra máu, và vitamin D giúp hấp thu canxi vào cơ thể, đưa đến xương. Karen Keegan gặp một vấn đề khá hiếm trong y học gọi là chimerism.

Hiện tượng này xảy ra ở người hay động vật khi hai trứng được thụ thai, hoặc phôi thai kết hợp cùng nhau trong thời kỳ đầu của thai kỳ. Mỗi hợp tử mang một bản sao DNA của bố mẹ, vì vậy hợp tử mới có một bộ gene khác biệt. Về cơ bản, đứa trẻ sinh ra là song sinh của chính nó. Chimerism ở người rất hiếm. Trong các thử nghiệm DNA nhằm xác định con ruột của bố mẹ đã phát hiện trường hợp Chimerism khi đứa trẻ không có liên hệ sinh học với người mẹ - nó mang một DNA khác. Lydia Fairchild là trường hợp điển hình sinh ra một chimera. Người mẹ trẻ ở bang Washington đã phải đấu tranh với tòa án để giữ đứa bé mà cô mang nặng đẻ đau.

Trên thế giới có khoảng 30 trường hợp như vậy được ghi nhận. Thực chất đó là trường hợp hai cá thể song sinh tồn tại trong một cơ thể. Nguyên nhân là do có hai trứng cùng được thụ tinh, nhưng khi trong tử cung, đáng lẽ phải phát triển thành hai trẻ song sinh thì chúng lại “hòa lẫn” vào nhau, và trở thành một bào thai hoàn hảo duy nhất, nhưng có hai mã di truyền khác nhau - hai chuỗi DNA khác nhau.

Nói một cách khác, Karen là hai người trong một cơ thể và điều đó không thể quan sát bằng mắt thường, mà chỉ có thể phát hiện nếu xét nghiệm vật chất di truyền. Đó là lý do DNA trên khắp cơ thể bà lại khác với DNA của các con, nhưng DNA ở tuyến giáp lại giống.

Câu chuyện của Karen khiến Lydia có cơ sở thuyết phục quan tòa cho cô thêm thời gian.

Cuối cùng, sau hàng loạt xét nghiệm, bác sĩ kết luận rằng Lydia cũng là một trường hợp chimerism. Hồ sơ vụ án được khép lại với một kết thúc có hậu: Lydia được công nhận là mẹ đẻ của các con cô và được nhận trợ cấp hàng tháng. Mỗi lần nhớ lại chuyện đã qua, Lydia vẫn thầm cảm ơn Karen: “Nếu không có bà ấy, tôi đã mất con”.

Image Image
Lydia và các con

Câu chuyện của Lydia được lưu kỹ lưỡng trong hồ sơ xử án của tòa án tiểu bang Washington. Họ xem đây là “một vụ án y khoa” hiếm gặp. Còn phía y học và các nhà khoa học, đặc biệt là những nhà chuyên môn nghiên cứu về DNA cả về con người và động vật, họ xem đó là một bước tiến mới.
Last edited by From Emails on Wed Aug 06, 2014 3:33 pm, edited 2 times in total.
From Emails
 
Posts: 175
Joined: Sat Feb 01, 2014 11:59 am
I am: Reader

Re: MỘT VỤ ÁN Y KHOA - (Genetic Chimerism)

Postby From Emails » Wed Aug 06, 2014 3:18 pm

Image
From Emails
 
Posts: 175
Joined: Sat Feb 01, 2014 11:59 am
I am: Reader

Re: MỘT VỤ ÁN Y KHOA - (Genetic Chimerism)

Postby From Emails » Wed Aug 06, 2014 3:25 pm

Image
SCIENCE

The Stranger-Than-Fiction Story Of A Woman Who Was Her Own Twin


"Woman Gives Birth To Children, Discovers Her Twin Is Actually The Biological Mother, But She Is Technically Her Own Twin," the convoluted headline on the Opposing Views site declares.
You could be forgiven for thinking this was a Weekly World News-style tale, in the same family as Woman Gives Birth To Alien. But this bizarre story is actually true.

Opposing Views sums it up:

A Washington state woman was shocked when she was told that the children she gave birth to were not her own. It turned out that her twin was actually the biological mother of her children, and this only led to more confusion because she didn't have a twin. In the end, it was discovered that the woman was in fact her own twin, confirmed by doctors to be a rare medical condition.

The story of Lydia Fairchild, reported by ABC News back in 2006, has resurfaced just this week — largely because it's so irresistibly twisted.


How it began

In 2002, Fairchild, a mother of two with one more on the way, applied for public assistance. To make sure that her former boyfriend, Jamie Townsend, was actually the father of the children, the kids were all subjected to a paternity test.

And that's where things got weird.

The DNA test confirmed that Townsend was the father, but showed that Fairchild was not the mother. After the state — suspecting Fairchild or welfare fraud or worse — monitored the birth of her third child, they found that Fairchild was also not the genetic mother of the child she had just given birth to.

"Prosecutors were dumbfounded," Sam Kean wrote in Psychology Today. "One of them began searching the medical literature and came across an eerily similar case from 1998" involving a 52-year-old woman named Karen Keegan.

Mystery solved

Keegan's adult sons underwent genetic testing when their mother needed a kidney transplant, to see if they might be a match. But then a test revealed that their genetic material did not overlap with their mother's at all.

A British documentary, The Twin Inside Me, explains what happened next:

A series of tests had shown that Karen was a 'chimera' — a term derived from the Greek mythological creature that was a mutation of more than one animal. Shortly after conception, the female egg that was to become Karen became fused with another female egg. As a result, the fused egg contained two entirely separate DNA blueprints which were combined in Karen. This means that, biologically, Karen is more than one person.

DNA is supposed to be our unique biological calling card — it's why it is sometimes so crucial in criminal investigations. But when a person is a chimera, they have more than one DNA signature.

A cheek swab may make it seems like they are one person, while cervical cells — which eventually linked Fairchild to her children — could make it seem like they are someone else entirely.

You might be your own twin, too
While the stories of Lydia Fairchild and Karen Keegan seem like once-in-a-lifetime oddities, the basic biology of chimerism — when one person has the cells of two or more people in their body — is not as unusual as you might think.

"Firm numbers remain elusive, but most—if not all—humans are probably a little chimeric, since mothers and fetuses commonly exchange cells during pregnancy," Kean writes.

One twin completely absorbing another in the womb, as likely happened with Keegan and Fairchild, is probably rare. But it's becoming more common, as in-vitro fertilization increases the chance of twins, and therefore chimerism as well.

"A chimera from one male and one female twin can become a hermaphrodite; if twins are the same sex, the child might have patches of skin or eyes of different colors, but otherwise will probably appear normal," Kean writes. "In the absence of extensive DNA testing, he or she will probably never know."
From Emails
 
Posts: 175
Joined: Sat Feb 01, 2014 11:59 am
I am: Reader

Re: MỘT VỤ ÁN Y KHOA - (Genetic Chimerism)

Postby From Emails » Wed Aug 06, 2014 3:42 pm

Image

Her Own Twin

Lydia Fairchild was a proud mother who faced the most unusual of challenges. She had to fight in court to prove the children born from her body were her own.

"I knew that I carried them, and I knew that I delivered them. There was no doubt in my mind," Fairchild said.

Fairchild's fight for her kids began when she was 26-years-old, unemployed and applying for public assistance in Washington state. Everyone in her family had to be tested to prove they were all related.

The Department of Social Services called Fairchild and told her to come in immediately. What Fairchild thought was a routine meeting with a social worker turned into an interrogation. The proud mother was suddenly a criminal suspect.

There Must Be an Explanation

"As I sat down, they came up and shut the door, and they just went back and just started drilling me with questions like, 'Who are you?'" Fairchild said.

The DNA test results challenged everything she knew about her family. Yes, her boyfriend was the father of the children, and, yes, they were all related, according to the DNA, except for Fairchild. She was told she wasn't the mother.

Fairchild was certain a mistake must have been made, but she recalled a social worker saying to her, "Nope. DNA is 100 percent foolproof and it doesn't lie."

Fairchild was not only denied government assistance for her young children, she was now suspected of possibly acting as a paid surrogate mother and committing welfare fraud. She was in danger of having her kids taken away for good.

Fairchild said before she left, the social worker told her, "You know, we're able to come get your kids at any time."

Fairchild began to panic. She knew they were her kids. So she rushed home to search for photos of her pregnancy and found her children's birth certificates. She told her parents, who couldn't believe the test results.

"I thought she was joking but then she started crying on the phone. I said 'Oh, it's got to be a mistake. I was there when the kids were born. I saw them come out. I held them in my arms, you know,'" said Fairchild's mother, Carol Fairchild.

"I almost went insane inside. I couldn't imagine why if this could happen, my daughter is not a liar," said Fairchild's father, Rod Fairchild.

Fairchild called her obstetrician, Dr. Leonard Dreisbach. He was there for all the births and assured Fairchild he'd vouch for her in court.

"I would have told them that she certainly had these three kids, and that they were hers, and that I don't know what's wrong with the DNA testing, but I know that she had the kids," Dreisbach said.

But none of that seemed to matter, because DNA tests were considered infallible -- the gold standard in court. DNA showed that Fairchild's genetic makeup did not match that of her children.

To eliminate any chance of human error, new DNA tests were ordered from different labs. It was an agonizing wait, but the results were the same: The children weren't hers.

Fairchild knew then that she was close to losing her kids. After three court hearings, she said the judge looked at her and told her to find a lawyer.

Battling in Court

It was another uphill battle in the courtrooms. Most of the attorneys Fairchild turned to were not willing to fight DNA evidence.

Attorney Alan Tindell finally agreed to take the case, but he questioned her extensively about her connection to the children. "These aren't your sister's children? These aren't your brother's children? You didn't abduct these children from anyone?" Tindell said that given how adamant Fairchild's answers were, he decided to believe her.

But Fairchild and her family remained frightened, fearing a knock at the door at any moment. So they made plans to hide the children from authorities.

"Getting that summons in the mail to go to court, that they were trying to take my kids from me, my stomach just went into a big old knot. I just started crying, and I called my family, and I held my kids and was scared," Fairchild said.

"I'd sit and have dinner with my kids and just break out crying. They would just look at me like, 'What's wrong, Mom.' They'd come get me a hug, and I couldn't explain it to them, because I didn't understand," Fairchild explained.

Fairchild was in a tough spot, up against a government that thought she was at the very least a fraud, with foolproof scientific evidence weighing against her.

But then she got a break. Across the country, there was another woman with DNA that didn't match her children's, but in this case, the doctors had cracked the medical mystery.

Another Woman, Same Story

In Boston Karen Keegan had received a chilling phone call from her doctor. It came during a very difficult time in her life, just as she needed a kidney transplant.

Keegan recalled what the doctor said to her: "Mrs. Keegan, we have some unusual news to report to you. We've never had this happen before, but your children don't match your DNA." That revelation came after her family members had had their blood tested for compatibility.

"Any child from a mom and dad should inherit genes from both the mom and the dad. In Keegan's case, it appeared that her two boys hadn't inherited any of her DNA," said Dr. Lynne Uhl, a pathologist and doctor of transfusion medicine at Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. "They weren't hers. So we scratched our heads and said, 'This is really unusual. How can this be?'"

Boston doctors asked Keegan the same type of questions that had been asked of Fairchild in Washington They asked Keegan where her two sons had come from, since their genetic code was not the same as hers.

"They wanted to know the name of the hospital where my children were born. They had some other thoughts, like perhaps this was some kind of in vitro fertilization or even worse, that this woman just might not be completely telling the truth or even be psychologically unbalanced in some way," Keegan said.

Keegan's doctors investigated the case further.

"It was a medical mystery. Certainly there were individuals whom we ran the story by who said, 'There must be a skeleton in the closet," Uhl said.

Doctors took DNA samples from all over Keegan's body. They tested her blood, her hair and swabbed her mouth. Still nothing matched her sons' DNA. But Keegan had another idea.

Keegan told Uhl that she'd had a thyroid nodule removed a while back.

After an extensive search, doctors found a sample of her thyroid tissue saved in a nearby lab in the Boston area. According to Uhl, this piece of tissue was the key to solving the medical mystery.

The DNA that would match her sons' DNA could have been anywhere in Keegan's body. But her thyroid was where she matched her sons' genetic code.

The mystery was solved. In a way, Keegan was her own twin.

"In her blood, she was one person, but in other tissues, she had evidence of being a fusion of two individuals," Uhl said.

It's a rare condition called chimerism, with only 30 documented cases worldwide. In Greek mythology, "chimera" means a monster: part goat, part lion, part snake.

In human biology, a chimera is an organism with at least two genetically distinct types of cells -- or, in other words, someone meant to be a twin. But while in the mother's womb, two fertilized eggs fuse, becoming one fetus that carries two distinct genetic codes -- two separate strands of DNA.

The twin is invisible, but for chimeras the twin lives microscopically inside the body as DNA.

When Uhl told Keegan she was her own twin, Keegan said she was shocked. "You wouldn't imagine that that could even be possible."

Still Fighting to Keep Children

But what did this new discovery mean for Lydia Fairchild, the woman living across the country who'd been fighting to keep her children?

The state was still so suspicious of Fairchild that when she gave birth to another child, a court officer stood in the delivery room to witness an immediate DNA test.

"They took DNA from the baby and myself right then and there, after birth, and it came back that there is no way possible that baby is mine," Fairchild said.

Even though they'd witnessed the birth, officials believed she was acting as a surrogate, possibly bearing a child for money.

Fairchild's attorney was determined to solve the mystery. That's when he came across Keegan's chimera story in the New England Journal of Medicine.

"I asked the judge to postpone the case until these tests could be done," Tindell said.

After the tests were done, there was proof that Fairchild was her own twin as well. The judge finally believed Fairchild was the biological mother of her children and dismissed the case.

"I probably wouldn't have my kids today if they didn't discover her situation. They wouldn't have known to even consider me as a chimera," Fairchild said.

If not for Keegan, Fairchild said she might have lost her family forever!!!
From Emails
 
Posts: 175
Joined: Sat Feb 01, 2014 11:59 am
I am: Reader

Re: MỘT VỤ ÁN Y KHOA - (Genetic Chimerism)

Postby Editor 1 » Wed Aug 06, 2014 3:55 pm

Human Chimeras
DNA Mistery
[youtube][/youtube]


Chimerism
Are DNA tests as reliable as we have been thinking?
[youtube][/youtube]
Tên của Diễn Đàn: Tea Lounge
User avatar
Editor 1
 
Posts: 687
Joined: Wed Nov 23, 2011 5:39 pm
I am: Reader


Return to News: Medical Discoveries, Health...

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 4 guestswww.VomtroiMagazine.com

All Daily News - Tin mới nhất
www.VomTroiMagazine.com 

********

Cám Ơn.Thank You.Merci

Contact us

Vom Troi Magazine

9101 Boul. Maurice Duplessis 
Succ. Rivières des Prairies
P.O. Box 25273
H1E – 6M0 Mtl PQ 
Tel: 514-677-7315

VomtroiMagazine@gmail.com
VNBusinessMedia@Yahoo.com 

_________________________ __________________________
 Supporters **** ****

        


HTML Counter
cron